Steenmarters
Geluiden op zolder... Steenmarter in huis?
SPOT biedt gegarandeerd een oplossing bij problemen met steenmarters. Vraag vandaag een interventie aan of lees hier alles over de zin en onzin van verschillende remedies bij ongewenst bezoek van een steenmarter.
Wat onze klanten te zeggen hebben
Op zoek naar een oplossing voor een steenmarterprobleem?
Laat hier jou gegevens achter en we bellen je terug van zodra ons volgende huisbezoek afgelopen is.
- we luisteren graag naar uw probleem, dan kunnen we even van gedachten wisselen over de oplossingen
- meteen een duidelijk idee over de kosten
Vragen staat vrij!
Contacteer ons
Informatie over steenmarters
Steenmarter in huis
Het gebeurt regelmatig dat mensen ons opbellen om hun vermoedens van een marter in huis met ons te delen. Bonkende of krijsende geluiden zijn daarbij het eerste teken dat ze vernoemen. Bij sommigen verblijft er inderdaad een steenmarter op zolder. Maar dat is lang niet altijd zo. Een muis, rat of spitsmuis die dwars over een vals plafond rent, klinkt veel luider dan de meesten vermoeden. Bovendien zit de steenmarter die je wel eens over je oprit ziet lopen daarom nog niet in huis. Maar hoe kan je een steenmarter in huis dan wel herkennen? Als je er mee te maken hebt, zijn er nog andere tekenen, zoals geurhinder of marterschade aan de isolatie of het dak. De geur wordt veroorzaakt door zijn latrine. Dat is een opeenhoping van uitwerpselen. Ook de prooien (bv. een dode kip) die de marter meebrengt naar het nest zorgen voor stank. Inderdaad: een steenmarter is een roofdier en hij heeft daarom territoriale trekjes. Denk daarom niet: vangen en opgelost! De kans bestaat dat een rivaal zijn geurmerk blindelings naar uw woonst zal volgen en maar al te blij zal zijn met zijn nieuw verworven territorium.
links: een boommarter in een industrieëel pand / rechts: schade aan isolatie door een steenmarter
De steenmarter vangen dan maar?
Zoals eerder vermeld is het bestrijden of het vangen van een marter met een vangkooi nooit een structurele oplossing voor een marterprobleem. Hetzelfde dier of een ander kan de weg naar de woning terugvinden. Bovendien is het vangen of het bestrijden van marters ook verboden. Steenmarters behoren weliswaar tot het jachtwild, maar de jacht erop is al jaren niet meer geopend. Dat maakt dit dier een beschermde soort. Dat heeft nadelen, maar ook voordelen, zoals een schadevergoeding door de overheid (mits voorwaarden zoals preventieve maatregelen, wat slechts in een handvol gevallen aangetoond kan worden). In sommige situaties is het aangewezen om de jongen te vangen, wanneer zij niet op een zelfstandige manier het nest kunnen verlaten. Dit geldt enkel voor bedrijven die hier een toelating voor hebben en op voorwaarde dat ze dit rapporteren aan het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. SPOT heeft zo’n toelating.
Een steenmarter verjagen
Mensen die last hebben van een marter in huis, weten vaak niet goed waar te beginnen. Vanuit een gebrekkige kennis over de leefwijze van steenmarters, maken ze vaak verkeerde veronderstellingen, die op hun beurt gekoppeld worden aan zinloze doelstellingen.
- SPOT beschikt over een doorgedreven kennis over de ecologie van de steenmarter. Zo kan vastgesteld worden op welke plaatsen de steenmarter uw woning beklimt en langs waar hij binnendringt. We gaan dit vaak na met behulp van nachtcamera’s of we gaan hierbij af op onze ervaring.
- Marterproducten zijn zelden zaligmakend. Ze hebben op zichzelf geen slagkracht, maar zijn wel doeltreffend in een gecoördineerd plan van aanpak. Licht, geluid en geur zijn hier vaak een onderdeel van. SPOT beschikt over een breed professioneel gamma aan inzetbare verjagingsinstrumenten die het correct inzet om steenmarters doeltreffend te verjagen.
- Wering is letterlijk en figuurlijk het sluitstuk van een geslaagde interventie voor hinder van steenmarters. Kleine afwerkingen van het gebouw en obstakels tegen het opklimmen moeten aangebracht worden waar ze een maximale impact hebben. U kan beroep doen op SPOT voor het plaatsen van plexiglas-platen, marterkragen, marterschroot, wering uit nertsengaas en andere soorten proofing, specifiek voor uw gebouw. Bij een vermoeden van een marter in huis, bel SPOT vandaag.
Veelgestelde vragen
Kan ik een schadevergoeding bekomen voor steenmarterschade?
Ja, dit kan, maar de voorwaarden zijn streng. Zo moet je bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je voor het lijden van de schade, zaken ter preventie hebt ondernomen. Dat is helaas zelden het geval. Meer informatie vind je op de website van Natuur en Bos.